divendres, 19 de març del 2021

Dia del pare? Dia de la mare? Dia de la família!

Avui és 19 de març, dia de Sant Josep, dia del pare. Els primers cursos de Xin-Xirineu fèiem un detall especial tant pel dia del pare com pel dia de la mare (primer diumenge de maig). Mai fèiem una manualitat "masculina", sinó neutre. Però creàvem un detall als pares i un a les mares en els dies assenyalats. Ho fèiem, tot i que la realitat familiar nostra incloïa famílies monoparentals, homoparentals, reconstituïdes... Sempre ho plantejàvem des del respecte, i als infants els transmetíem el missatge de fer un detall per portar a casa, fos per a qui fos.  

Cada curs sempre hem inclòs recursos per conéixer i compartir les diferents realitats familiars. Hem tengut racons de família, caixa de la família, llibres viatgers... Propostes perquè els infants puguin compartir com és la seva família, sigui quina sigui la seva composició.

Dia a dia, curs a curs, anam evolucionant, reflexionant i fent canvis. Per això, a principi de curs 2019-20 vàrem decidir eliminar de la programació el fer una manualitat per aquests dos dies, i només fer-ne una pel dia de la família, el 15 de maig. Tot i que amb l'inici de la pandèmia no ho vàrem poder aplicar al centre, a la programació diària d'activitats que transmetíem a les famílies durant el confinament, ho vàrem fer d'aquesta manera. Aquest curs 2020-21, ho aplicarem ja al centre. 

No estam en contra de que es celebrin aquests dos dies, simplement consideram que la realitat actual inclou diferents models familiars i no només el de família nuclear (mare, pare i fill/s/a/es) i el centre educatiu ha de tenir un projecte educatiu que sempre valori i respecti totes les realitats dels nostres infants i famílies. La inclusió i no discriminació és bàsica.

Així, avui felicitam als pares. Dia 2 de maig felicitarem a les mares. Però no farem res especial als nostres centres educatius fins el 15 de maig: dia de la família. Per nosaltres, cada realitat familiar dels nostres infants és important però per la cura, l'amor i el respecte que els aporta, no per la seva composició. 

La societat canvia, les realitats familiars també. 

Xin-Xirineu, dia a dia creix, aprèn i evoluciona. No ens penedim dels anys que ho vàrem celebrar. Tot forma part del nostre procés. Però arribats aquí, volíem compartir la nostra reflexió que hem fet entorn aquest tema i la visió actual que en tenim. Segur que amb els anys encara farem més canvis, sigui el tema que sigui. Això és l'important: seguir evolucionant, creixent i adaptant-nos. 

 

 QUÈ PENSAU SOBRE AQUEST TEMA? 

HO CELEBREU A CASA? 

I AL VOSTRE CENTRE EDUCATIU? 

COM HO CELEBREU?

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pels comentaris/aportacions!!