dimecres, 7 d’octubre del 2020

Experiència amb un infant positiu en COVID-19 a Xin-Xirineu

Després de reobrir al juny, sempre hem tengut present que vendria una etapa i un curs atípic. Sent així, a Xin-Xirineu ens ha arribat el primer cas d'un infant que ha donat positiu en una PCR. Avui hem fet arribar aquest escrit per correu electrònic a EDUCOVID, i el volem compartir públicament.

Consideram que és necessari compartir informacions reals, de situacions i vivències pròpies, per tal de poder millorar la gestió de tota aquesta problemàtica. Només si les administracions escolten el que es troben els ciutadans en el dia a dia, podran donar les respostes adequades a les necessitats.

Bon dia, voldria remetre la nostra experiència com a centre educatiu de 0-3 anys amb un infant que ha donat positiu a la PCR i intentar que aquesta experiència pugui servir per revisar i actualitzar els protocols actualment establerts.

El dilluns 5 d'octubre ens informen que un infant de 11 mesos, que assisteix a Xin-Xirineu, ha donat positiu. Aquest mateix dilluns ja no havia assistit al centre. Automàticament es posen en marxa els protocols necessaris. L'atenció telefònica d'EDUCOVID és excel·lent: una atenció molt explicativa, clara i des d'una total amabilitat. A més, el nostre servei de prevenció de risc també es posa en marxa.

Automàticament, venen els familiars a recollir i confinen quatre infants de l'aula de nadons (l'aula de l'infant positiu) i dos infants del servei de menjador (ja que l'infant positiu empra aquest servei). A més, es confina l'educadora del seu grup i la directora. Elles dues són les que estaven al servei de menjador.

A més, ens informen que per protocol estam obligats a contractar un servei de desinfecció d'una empresa que es trobi a un llistat publicat per la Conselleria de Salut. Per tant, contractam aquest servei. Evidentment, la despesa va a càrrec de la pròpia empresa.

El dilluns fan les proves als seus familiars i el dimarts 6 d'octubre a tots nosaltres. A més el dimarts aquest infant és portat a urgències per presentar altres símptomes i li recepten un antibiòtic per una simptomatologia relacionada amb mucositat a les orelles. 

El dimecres ja disposam de la informació de tots els resultats de les proves: tots els familiars i tots els infants i educadores hem donat negatiu a la PCR.

Per tant, aquest infant ha donat positiu, presenta una simptomatologia semblant a la COVID-19, però ningú del seu entorn ha donat positiu i ningú presenta simptomatologia. Segons els protocols, hem de seguir confinats fins a completar 10 dies, i no repetiran cap prova a ningú. Hem de tenir present que cada infant confinat és un adult també sense poder treballar, i a més no està regulat el tipus de permís o baixa que han de tenir aquests familiars. Per tant, aquests dies també es troben amb aquesta altra dificultat. 

En definitiva, des de la nostra particular i humil experiència el que volem es aportar informació perquè es puguin anar revisant i actualitzant protocols en base a les realitats que ens trobam:
- S'ha de tenir en compte que el curs just acaba de començar i amb ell la temporada de constipats, al·lèrgies i quadres de simptomatologia semblant a la COVID-19.
- Si un infant dóna positiu però ningú del seu entorn hi dóna, potser seria adequat confirmar amb una altra prova que aquest infant, realment, és positiu i a partir d'aquí revisar si és necessari seguir tot el seu entorn en confinament.
 
És necessari tenir en compte i no oblidar mai els efectes que cada confinament pot tenir damunt la salut mental de grans i petits. També, valorar com es podria minimitzar l'efecte cap a l'economia, agilitzant aquests protocols en els casos que es pugui sospitar d'un fals positiu.

Esperam que aquesta informació pugui servir per ajudar en la millora de dits protocols.

Atentament,
Joana Maria
Directora de Xin-Xirineu Santa Margalida

Des d'aquí, també volem destacar que des de que es va avisar a aquesta família de que l'infant era positiu, cap servei ni cap professional els ha fet un seguiment ni s'ha preocupat per saber com evolucionava el cas. Evidentment, la família ha tengut un sentiment d'"abandó" davant tota aquesta situació, per part de l'administració i els serveis sanitaris. 
 
En definitiva, desitjam amb les millors de les voluntats, que la nostra veu es senti i que serveixi per millorar l'actuació davant futurs possibles casos similars. 

 
 
SERÀ UN CURS ATÍPIC, PERÒ NO DEIXAREM DE LLUITAR PER SUPERAR CADA OBSTACLE I CADA DIFICULTAT QUE ENS TROBEM 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pels comentaris/aportacions!!