diumenge, 8 de març del 2020

Coeducam a Xin-Xirineu, a 0-3 coeducam

     8M, Dia Internacional de la Dona. Una oportunitat per recordar, tot i que fa més de 100 anys que aquest dia existeix, que les dones seguim sense tenir igualtat d'oportunitats i que dia rere dia lluitam per millorar les nostres condicions. La cultura del patriarcat i els estereotips que en deriven continuen presents dins la societat, encara amb massa força. 
   Des de Xin-Xirineu, des del nostre raconet, intentam aportar el nostre gran d'arena com agent educatiu, tenint ben present la gran importància que tenen aquests primers anys en els quals s'estableixen les bases de la identitat. Per això, el nostre projecte educatiu es basa en una coeducació per la igualtat de gènere, no només aquests dies de l'any, sinó durant tot el curs.


    Per fer-ho donam visibilitat a la diversitat en quan a ritme propi de desenvolupament, diferents sistemes familiars, orígens, cultura, gustos, aspecte físic...Per tant, el primer que feim és tractar amb total naturalitat qualsevol fet fora d'aquests estereotips tradicionals, sobretot quan parlam d'eleccions dels infants. Si un nin es vol posar les disfresses que tenim de princesa, si una nina vol jugar amb els cotxes, si un nin es pinta les ungles, si una nina elegeix el color blau, si un nin juga a cuidar les pepes...i així podríem seguir amb una llarga llista de fets que a Xin-Xirineu són presents en el dia a dia.
    
Dos dels nostres nins jugant contents a les princeses
    Un altre recurs molt important són els contes. Històries en les quals les nines no volen ser princeses a l'espera del seu príncep. Històries en les quals les nines són valentes, i els nins poden ser porucs. Històries en els quals els llops no són els dolents, i els homes no han de salvar a les dones d'ells. Històries en les quals les nines poden anar de blau i els nins de rosa...És una meravella la gran quantitat de contes que actualment disposam en els què es deixen de seguir els estereotips de gènere!


      Per altra banda, a Xin-Xirineu tothom juga amb els materials que vol, i tant nines com nins tenen al seu abast els mateixos jocs i les mateixes propostes. 

   A més, també empram projectes relacionats amb les famílies, per tal de que els infants coneguin i sentin reconeguts els diferents models familiars: el racó de família, la caixa de la família, els llibres viatgers...

   En quan al llenguatge emprat en circulars, rètols, informes i llenguatge oral, intentam que sigui el més inclusiu possible. Per exemple, empram "famílies" (o en cas de casos "mares i pares") en lloc de "pares" i "infants" ( o "nins i nines") en lloc de només "nins".

    Actualment, som testimonis d'un moviment important de renovació pedagògica en el qual la coeducació proposa qüestionar el sistema basat en el sexe-gènere i totes les conseqüències que se'n deriven. Tenim el deure i la necessitat de seguir lluitant perquè tant nines com nins tenguin les mateixes oportunitats, sense sentir-se discriminats. Totes les persones hem de poder ser qui volguem, sense que ens limitin per seguir una norma, sinó que la diversitat sigui la gran riquesa de la societat. 

    A Xin-Xirineu estam molt positius en aquest aspecte perquè de cada dia veim més models de família diferents, i veim com més famílies també duen a terme una educació no sexista. Això sí, encara ens queda camí per fer, perquè el que veim nosaltres és només una petita mostra. També som conscients de que encara hem de seguir lluitant just amb el fet de que sempre som dones que treballam a Xin-Xirineu...esperam algun dia s'incorpori algun home a la nostra família educadora...segur que ens acabaria d'enriquir!!

    Mentrestant, dia a dia seguirem treballant i coeducant amb la il·lusió de que el nostres granets d'arena serviran per seguir donant passes cap una societat en que totes les persones es sentin respectades i amb les mateixes oportunitats. 


ARRIBARÀ UN DIA EN QUE LA IDEA DEL 8M ENS SEMBLI RIDÍCULA DE TAN OBVI QUE SERÀ EL QUE REINVIDICAM AVUI EN DIA??

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pels comentaris/aportacions!!